Chcesz schudnąć? Sprawdź, jak powinna wyglądać Twoja dieta podczas redukcji

Szczupła i wysportowana sylwetka jest marzeniem wielu osób i jedną z najpopularniejszych motywacji do zadbanie o nawyki żywieniowe. Dieta nie działa jedynie na wygląd zewnętrzny. Ma wpływ na pracę i sprawność całego organizmu, dlatego nawet podczas redukcji należy zadbać o odpowiednie zbilansowanie posiłków.

Nie warto wierzyć mitowi, jakoby zdrowe odżywianie wymagało wielu wyrzeczeń. Dieta redukcyjna może być przyjemna, jeśli tylko jest właściwie skomponowana i odpowiednio urozmaicona. Warto zatem wiedzieć, w jaki sposób planować swoje posiłki, by pozbyć się nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.

Dobór kalorii

Każdy organizm ma swoje indywidualne dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Ujemny bilans pozwoli zredukować nadmierną tkanką tłuszczową. Nie należy jednak przesadzać z ograniczaniem kalorii. Potrzebujesz określonej ilości białka, tłuszczy oraz węglowodanów. Przy komponowaniu posiłków nie pomijaj żadnej z tych trzech grup makroskładników. Warto skorzystać z kalkulatora BMR (czyli kalkulatora zapotrzebowania kalorycznego), by oszacować podstawową przemianę materii i wyliczyć, jaki deficyt pozwoli zredukować wagę. Jest to ważny krok, pozwalający na dobranie odpowiedniej kaloryczności posiłków i komponowanie zrównoważonych dań.

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie posiłków, możesz skorzystać z wygodnego rozwiązania, jakim jest dieta do domu (Warszawa, Łódź i Toruń to tylko niektóre miejscowości, w których jest ona dostępna). Catering dietetyczny w Warszawie lub innej miejscowości to najlepsze rozwiązanie, które daje Ci pewność, że jesz tyle, ile trzeba. Musisz tylko pamiętać o tym, by między posiłkami nie sięgać po dodatkowe przekąski.

Odpowiednio zbilansowana dieta

Do prawidłowego funkcjonowania potrzebujesz ponad osiemdziesięciu różnych składników odżywczych. Zadbaj więc o odpowiednio urozmaicone posiłki. Podstawę diety powinny stanowić produkty roślinne (które są źródłem minerałów, węglowodanów i witamin), a także produkty bogate w zdrowe tłuszcze i białko. Warto również pamiętać, że osoby zmagające się z chorobami, takimi jak np. niedoczynność tarczycy, mają inne zapotrzebowanie energetyczne niż ludzie zdrowi – nawet w trakcie diety redukcyjnej.

Jeśli chcesz schudnąć, pamiętaj o elementarnych zasadach zdrowego żywienia. Stosując dietę redukcyjną nie ograniczaj nadmiernie kalorii – może to bowiem prowadzić do efektu jo-jo, który szybko zniweczy wszystkie efekty. Sukces diety redukcyjnej zależy również od wewnętrznej motywacji, dlatego nie warto zniechęcać się drobnymi niepowodzeniami w walce o wymarzoną sylwetkę.

[Głosów:2    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here