Garnki aluminiowe

W kuchni jednymi z najważniejszych naczyń, w których przygotowujemy nasze potrawy są garnki. To bardzo ważne z jakiego materiału są one wykonane, gdyż surowiec wpływa na ich funkcjonalność. To od metalu zależy, jak szybko naczynie się nagrzeje, a tym samym jak szybko przygotujemy potrawę. Surowiec wpływa również na wytrzymałość naczynia, a także na walory takie jak: waga, połysk, wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Myślę, że jednym z lepszych metali jest aluminium. Garnki aluminiowe są na pewno lżejsze od naczyń wykonanych np. z niklu. Z pewnością są one także tańsze od niklowych naczyń, przy czym jakościowo są podobne.

Garnki aluminiowe

Warto też wspomnieć o tym, że na jakoś gotowania wpływa pokrycia naczynia, np. teflonem lub emaliami. Pokrycie naczynia pozwala na ochronę metalu przed kwaśnymi potrawami, zarysowaniami, choć i tutaj trzeba być ostrożnym i zaopatrzyć się w drewniane lub plastikowe łyżki do mieszania dań.
Garnki aluminiowe z pewnością znacznie szybciej będą przewodzić ciepło, bo są cieńsze, a samo aluminium jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła. Dlatego bardzo dobrze przygotowuje się w nich potrawy, które wymagają wysokich temperatur i szybkiego nagrzania. Minusem jest z pewnością to, że łatwo ulegają odgnieceniom i nie są tak dobre przy regulacji temperatury.

Przy doborze naczyń warto też zwrócić uwagę, z czego wykonane są uchwyty przy garnkach, ponieważ, to z jakiego materiału są wykonane wpływa na ich przepuszczalność ciepła. Najlepiej, by uchwyty wykonane były z surowca o małej przepuszczalność, tak by nie nagrzewały się, a tym samym nas nie parzyły. Najczęściej są to tworzywa sztuczne, które nie przewodzę ciepła, między innymi są to materiały silikonowe.

Garnki z niklu

Jeżeli chodzi o naczynia wykonane z innych stali, np. Niklu (o którym już wspomniano), są one znacznie tańsze. Przewodzenie ciepła jest wolniejsze, lecz można przy takim procesie kontrolować temperaturę wewnątrz naczynia, jeśli posiada się odpowiednie urządzenia. Garnki z tego rodzaju metalu są zdecydowanie cięższe, na pewno większe i bardziej toporne, przez co gotowanie może być męczące. Są one jednak trwalsze i bardziej odporne na uszkodzenia fizyczne. Niestety wraz z tymi walorami rośnie cena produktu. Dlatego przed wyborem naczynia do gotowania warto postawić sobie następujące pytania: ile chcemy wydać? do czego będą nam służyć garnki? jak dobrze gotujemy?

Co wybrać?

Oczywistym jest, że osoby gotujące zawodowo, będą skore wybrać naczynia z lepszej stali, ponieważ są doświadczeni w sztuce gotowania. Co jednak ma zrobić typowy Kowalski? Wybrać naczynie tańsze i mniej wymagające. Pozwalające na popełnianie błędów, a także przygotowywanie łatwych posiłków bardzo szybko.
To oczywiste, że amator nie poświęci tyle samo czasu na gotowanie, co doświadczony kucharz, który skupia się na każdym walorze smakowym. Zapewne doświadczenie w kuchni wpływa także na utrzymanie naczyń. Więc ktoś, kto chcę jedynie przygotowywać posiłki, powinien zaopatrzyć w tańsze, wygodniejsze naczynia, którymi są garnki aluminiowe.

Jednakże dobór naczyń jest indywidualną decyzją, którą musi podjąć każdy z nas.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here