Lubisz jeść gotowaną kukurydzę? To nie wiem piwie ulubione była przekąska wielu Polaków. Gotowanie świeżej kukurydzy nie jest specjalnie trudne i czasochłonne. Zyskujemy dzięki temu wyjątkową przekąskę która zapewni nam ciekawe rozwiązania smakowa a także będzie również bardzo pożywna. Jak ugotować kukurydzę?

Jak ugotować kukurydzę?

jak ugotować kukurydzęZastanówmy się zatem, jak ugotować kukurydzę. W pierwszej kolejności kukurydzę powinniśmy obrać ze skórki, a także wszelkich innych pozostałości roślinnych. Kiedy mamy już w ręce sam kaczan kukurydzy, musimy dokładnie umyć go pod bieżącą wodą. Oczywiście powinniśmy to zrobić dokładnie albowiem na kukurydzy mogą znajdować się różnorodne zabrudzenia. Poza tym do momentu, w którym ją kupiliśmy, przechodziła z rąk do rąk. Tak więc warto się do tego dobrze przyłożyć, do jej szczegółowego umycia. Kiedy już mamy umytą kukurydzę możemy zagotować wodę i wrzucić kaczan do garnka. Oczywiście wodę warto trochę posolić, ale nie bez przesady. Musimy tutaj zdać się na nasze wyczucie i intuicję. Kukurydza musi się niestety trochę pogotować, także jeśli jesteśmy głodni, to musimy się uzbroić w sporą cierpliwość.

Jak sprawdzić czy kukurydza jest już gotowa?

W tym celu możemy próbować gotującą się kolbę kukurydzy nakłuć widelcem. Jeśli zauważymy, że kukurydza jest w dalszym ciągu twarda, to nie powinniśmy przerywać procesu gotowania. Kiedy jednak sprawdzimy, że pod naporem widelca kukurydza ulega i możemy bez użycia siły wbić widelec w kukurydzę, to oznacza, że jest ugotowana i możemy w zasadzie wyciągnąć z wody. Ugotowana kukurydza zdecydowanie będzie już miękka i będzie nadawała się do spożycia. Musimy być bardzo ostrożni albowiem kukurydza na samym początku jest niezwykle gorąca. Można łatwo się poparzyć, dlatego zostawmy na chwilę kukurydzę, którą wyciągnęliśmy z garnka. Poczekajmy, aż się ostudzi. Następnie kukurydzę nacieramy solą i w zasadzie możemy przystąpić do konsumpcji. Kukurydza jest ciekawą i smaczną przekąską. Niemniej jednak musimy pamiętać, że nie może ona nam zastąpić obiadu. Możemy ją potraktować tylko i wyłącznie jako dodatek pomiędzy posiłkami.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here