Garnki dobrej jakości

Jeśli posiadamy w naszym domu garnki sprzed kilkunastu lat, najwyższa pora je wyrzucić. Najnowsze technologie oferują nam garnki dobrej jakości, które znacząco poprawiają jakość serwowanych przez nas posiłków. Mamy tym samym szansę zjeść nie tyle, co zdrowiej, jak smaczniej.

Garnki dobrej jakości – Rodzaje garnków

Rodzajów garnków jest na rynku bardzo dużo: od garnków klasycznych, po te bardziej specjalistyczne. Każdy z nich jest wykonany nieco inaczej, co pozwala nam dobrać garnki wprost idealne do naszej wymagającej kuchni. Garnek klasyczny służyć ma nam przede wszystkim do gotowania oraz duszenia na kuchenkach gazowych, czy elektrycznych. Nie zawsze jest on wykonany z materiału żaroodpornego: jego głównym celem jest rozprowadzanie ciepła i przewodzenie go. Musi posiadać również dwie rączki oraz pokrywę. Jego jakość z kolei zależy przede wszystkim od materiału z jakiego został on wykonany oraz jak grube jest dno.

Rondel to garnek z długą rączką, który służy nam w kuchni do przygotowywania sosów, podgrzewania, smażenia. Także one posiadają pokrywkę. Do gotowania na parze przygotowane są garnki z specjalnym sitem, które w zależności od stopnia zaawansowania mogą posiadać nawet po kilka ich pięter, co daje w rezultacie możliwość gotowania kilku potraw jednocześnie. Innym typem garnka jest szybkowar. Jak sama nazwa wskazuje, jego celem jest szybkie gotowanie. Możliwość tą zawdzięcza mu szczelna pokrywa, która sprawia, że w naszym naczyniu powstaje nadciśnienie. Garnek ten jest bardzo wygodny, jeśli pragniemy szybko przygotować rybę, mięso czy rybę. Wykonuje się je zazwyczaj ze stali bądź aluminium. Najnowocześniejsze modele szybkowarów posiadają wiele ciekawych funkcji, takich jak regulacja czy ustawianie poziomów naszego gotowania.

W ofertach producentów możemy spotkać się z garnkami specjalistycznymi, które są przystosowane swoim kształtem i wielkością do składnika, jaki zamierzamy przygotować. Taki typ garnka warto zakupić, jeśli często przyrządzamy jedną potrawę lub składnik. Istnieją garnki do makaronu, szparagów czy nawet mleka. Niektóre z nich posiadają specjalne wkładki, co umożliwia multifunkcyjność.

Jakość jest najważniejsza

Jak widać garnków do wyborów jest całkiem sporo, co może sprawiać problem. Warto więc zastanowić się przed zakupem nad rodzajem przyrządzanych przez nas potraw: jakie najczęściej goszczą w naszej kuchni, nad czym spędzamy najwięcej czasu? Pozwoli to nam z góry ustalić konkretny rodzaj, jaki powinniśmy zakupić. Jakość garnków jest tutaj najważniejsza, bowiem na czym zależy nam przy gotowaniu bardziej, niż na wyśmienitym smaku, który nie jest nam dany w wypadku pierwszego, lepszego garnka? Lepszy garnek to również oszczędność naszych pieniędzy. Nie będzie bowiem zużywać się tak szybko, jak garnki gorszej jakości i z pewnością będzie nam służył przez wiele długich lat, przyczyniając się tym samym do naszej radości płynącej z gotowania, a samo przyrządzanie potraw stanie się dla nas o wiele łatwiejsze i ciekawsze.

[Głosów:2    Średnia:4/5]

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here