jajko
fot. pixabay.com

Teorie odnośnie wartości odżywczych jajek zmieniały się wiele razy na przestrzenie ostatnich lat.

Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/jajka-doskonale-zrodlo-bialka/

Naukowcy na zmianę zachwycali się nad ich składem i pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka, po to aby po jakiś czasie stwierdzić, że jednak znaczenie jajek w naszym jadłospisie jest przecenione, ze względu na sporą zawartość cholesterolu. Przepychanki te, zapewne będę mieć jeszcze miejsce nie raz, jednak bez względu na dominujący obecnie poogląda naukowy trudno odmówić jajkom im znaczenie w menu każdego z nas a, co więcej ich wpływu na nasze zdrowie.

Co pierwsze jajko czy kura

Jajka towarzyszą nam od zarania dziejów. Są nie tylko świetnym źródłem białka, które nasz organizm przyswaja praktycznie w 98%. Zawierają również całą paletę cennych witamin i minerałów oraz kwasów tłuszczowych.

Jajka zawierają znaczne ilości witaminy E,D, K, A oraz kwas foliowy – ważny szczególnie dla kobiet w okresie ciąży. Znajdziemy w nich również cenne źródło potasu, cynku, fosforu oraz kwasów omega 3 jak również omega 6.

O wszystkich tych właściwościach zapewne nie wiedzieli ludzie w minionej opoce a mimo to doceniali jajka i wykorzystywali je nie tylko w kuchni ale również w medycynie domowej, tak jak my czynimy to obecnie choćby poprzez podawanie dzieciom żółtek   jajek z cukrem w przypadku bólu gardła.

Dzienne spożycie jajek

W raportach światowej organizacji zdrowia możemy sprawdzić, że obecnie norma spożycia jajek wynosi 10 sztuk. Wliczają się w to jajka obecne w wielu produktach spożywczych jakie na co dzień spożywamy, np. w różnego typu ciastach, makaronach etc.  Najwłaściwsze jednak jest spożywanie jajek w postaci nieprzetworzonej.  Może jeść jajka na wiele sposobów, w zależności od własnych upodobań.  Białko zawarte w jakach jest nisko kaloryczne i zawiera ok 20% kalorii. Pozostałe 80% znajduje się w samym żółtku na które bardziej powinniśmy uważać szczególnie w przypadku gdy jesteśmy na diecie niskotłuszczowej lub gdy cierpimy na schorzenia wątroby.

Które jajka najlepsze

Jeżeli tylko mamy możliwość zaopatrujemy się  tylko w świeże jajka najlepiej z wiejskich hodowli gospodarskiej. W przypadku zakupu jajek w hipermarketach zwróćmy uwagę na oznaczenia cyfrowe. Jajka oznakowane jako 0 – 3 wskazują na rodzaj chowu kur. 0 – to chów na wolnym wybiegu, klasa 3 wskazuje na chów w klatkach.

Przeczytaj też: http://www.convict.pl/jaki-rodzaj-wody-wybrac/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here