Domowe lody to świetny sposób na zdrową ochłodę w upalne, letnie dni. Pokocha je cała nasza rodzina. A będą zdecydowanie bardziej pożywne i zdrowsze niż te kupione w sklepie. Wydaje się, że bez maszyny do lodów nie da się przygotować tego popularnego deseru. Nic bardziej mylnego. Wspaniałe, lekkie lody można z powodzeniem zrobić bez używania profesjonalnego sprzętu. Wystarczy trochę wyobraźni.
Jak zrobić lody?
Oczywiście, jeśli zależy nam na szybkości i ułatwieniu procesu produkcji naszych domowych lodów, możemy się zaopatrzyć w prostą, niewielką wersję maszyny do lodów. To niewielki koszt. Ale ma sens tylko, gdy panujemy robić zimne deserki dla naszej rodziny przez cały rok. W przeciwnym razie nie ma najmniejszego sensu wydawać pieniędzy, bo pyszne lody przyrządzimy i bez maszyny.
Jak zrobić lody w domu bez specjalistycznego sprzętu. Wystarczy znać kilka sztuczek. Najprostsza wersja domowych lodów to oczywiście sorbety. Jest to tez jedna z najbardziej dietetycznych opcji. Zdrowe desery przygotujemy po prostu z soku owocowego. To coś podobnego do tradycyjnej granity. Sok wlewamy do płaskiego naczynia i wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy kilka godzin, ale co jakiś czas trzeba lody wyjąc i przemieszać, aby nie zamarzły na kość, ale zyskały nieco puszystości.
Lody na bazie owoców
Jeszcze lepsze rozwiązanie to lody na bazie owoców. Mogą to być po prostu dowolne zamrożone owoce, lub mus. Wrzucamy je do kielicha blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać też nieco cukru lub syropu owocowego, aby nadać większej słodyczy. Skórka otarta z jednej limonki również świetnie wyważy i poprawi smak lodów. Jeśli do powstałej masy dodamy odrobinę śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego, uzyskamy lody w pełnym tego słowa znaczeniu.
Lody na bazie tłustego mleka
Lody na bazie tłustego mleka lub śmietanki to również nic trudnego. Ważne, aby użyte składniki były świeże o dobrej jakości. Najprostszą wersje przygotujemy ubijając kremówkę na sztywną, ale delikatną i miękką masę. To baza naszych lodów. Teraz należy ją wzbogacić o składnik smakowy. Może to być dowolny owoc w postaci soku lub pulpy, stopiona bądź starta czekolada, wiórki kokosowe, wanilia, chałwa, marcepan, mięta, a nawet cynamon.
Warto pamiętać, że lody można przygotować również w wersji wegańskiej na bazie mleka roślinnego np. sojowego, ryżowego, kokosowego itp. Jednak bez względu na skład, aby uzyskać lekkie i puszyste lody, trzeba je kilkukrotnie przemieszać podczas zamrażania.