Jak gotować szparagi?

Nie ważne czy jesteś w kuchni pierwszy raz, czy gotujesz obiady sobie i swoim dzieciom codziennie, jedno pytanie spędza sen z powiek kucharzom profesjonalistom i amatorom. Jak gotować szparagi? Jak długo? Ile wody? Garnek wysoki czy niski? Na to i na wiele innych pytań postaramy się dzisiaj znaleźć odpowiedź.

Kupując szparagi, wybieraj te jędrne, bez przebarwień i narośli

Ważne by nie były zbyt grube, bo wtedy są niesmaczne. Warzywa należy umyć i osuszy. Białe szparagi należy obrać. Są do tego specjalne obieraczki, ale można sobie poradzić zwyczajną obieraczką do warzyw. Następnie należy odciąć zdrewniałe końcówki ok.1/3 warzywa.

Jak gotować szparagi?

Jak gotować szparagi?Do gotowania wybieramy wysoki, wąski garnek tak by główki wystawały poza obręb garnka. Szparagi gotujemy pod przykryciem na stojąco, najlepiej związać je lekko sznurkiem by nam nie uciekały. Jeśli nie mamy takiego garnka, możemy gotować je na leżąco i nie musimy przykrywać garnka. Zielone gotujemy 10 minut, natomiast białe 15 minut. Nie należy ich solić. Czas gotowania zależy od grubości naszych warzyw. Ich stan najlepiej sprawdzić widelcem. Ważne, by ich nie przegotować, bo będą zbyt miękkie i niesmaczne. Po wyciągnięciu należy chwilę poczekać i podawać same, z bułką tartą, lub z wybranym sosem na przystawkę lub jako dodatek do drugiego dania.

Smakują wyśmienicie i mają wiele zalet dla naszego zdrowia. Są skarbnicą witamin i źródłem składników mineralnych. Odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Są też popularnym afrodyzjakiem przez co często możemy je spotkać na romantycznej kolacji we dwoje. Z witamin i pozytywnych kwasów, zawierając wapń, fosfor i potas. Witaminy B i E oraz beta-karoten odpowiadający za kondycję skóry, włosów i paznokci. Szparagi są niezastąpienia podczas ciąży i karmienia piersią ze względu na obecność kwasu foliowego. Zapobiega on także procesom starzenia się skóry. Szparagi należy gotować w gorącej, ale nie wrzącej wodzie ponieważ, stracą swoje cenne składniki odżywcze. Szparagi są znane człowiekowi od ponad 5 tysięcy lat. Wizerunki szparagów zostały wykute na egipskich sarkofagach, delektowali się nimi zarówno starożytni Rzymianie i Grecy, jak i Chińczycy. Zachwycał się nimi cały starożytny świat. Po poznaniu sztuki ich gotowania oraz dobrego wpływu na zdrowie, też powinniśmy się nimi zachwycić i zaprosić je do swojej kuchni.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here