Jedzenie w restauracjach lubi chyba każdy. Szczególnie w takich, w których nie trzeba dużo płacić. Wśród Polaków najczęściej odwiedzanymi lokalami z jedzeniem są te, które oferują w swoim menu pizze lub kebaba. Zdrowotność tych potraw w dużej mierze zależy od świeżości składników. Są miejsca, które na sam widok odstraszają i wołają o interwencje sanepidu. Ludzie, którzy nie ufają restauratorom często wolą przygotować sobie pizzę lub kebaba w domu.
Nie jest to skomplikowana receptura, a wiele składników można nabyć gotowych. Można kupić gotowe ciasto do pizzy lub gotowe bułki do kebaba czy hamburgera. Tak samo już przygotowane surówki do kebaba lub sos pomidorowy do pizzy. Czy aby na pewno o to chodzi, żeby do domowego jedzenia wykorzystać przygotowane części składowe potrawy? Przecież takie składniki, tak na prawdę sprawiają, że to jedzenie nie jest już domowe. Samodzielne przygotowanie wymaga jednak trochę czasu. Z bułką do kebaba o odpowiednim kształcie może być problem, ale pizza jest o wiele łatwiejsze.
Trzeba wiedzieć jak zrobić ciasto do pizzy, sos pomidorowy, jak zrobić sos czosnkowy i jakie składniki wybrać
Ciasto do pizzy najlepiej smakuje, gdy jest zrobione na drożdżach. Drożdże mają to do siebie, że potrzebują sporo czasu, aby wyrosnąć – jednak późniejszy smak ciasta to wynagradza. Do przygotowania sosu pomidorowego potrzebny będzie przecier pomidorowy, czosnek i kilka przypraw, których przy pizzy nie może zabraknąć – organa, bazylii czy tymianki. Rzecz jasna sól i pieprz to także niezbędnik przy robieniu pizzy.
Pieczarki są składnikiem bardzo mile widzianym na tradycyjnej pizzy. Trzeba pamiętać, żeby nie kłaść surowych pieczarek na ciasto posmarowane sosem pomidorowym, które pozostało już tylko upiec. Najpierw trzeba pieczarki zarumienić na patelni lub w garnuszku. Wędliny zazwyczaj nie trzeba specjalnie przygotowywać i można położyć ją bezpośrednio przed włożeniem pizzy do piekarnika, lecz gdy wybieramy jakąś kiełbaskę, to już lepiej będzie smakować taka wcześniej podpieczona.
Jak pizza to też oczywiście sosy. Ketchup każdy ma swój ulubiony, który kupuje w markecie, lecz ten czosnkowy warto przyrządzić samemu. Przydadzą się tu także te podstawowe przyprawy do pizzy, czosnek (ilość zależy od nas) oraz jogurt naturalny i majonez. Nic nie może zastąpić sosu czosnkowego domowej roboty,
Przygotowując jedzenie w domu we wierze, że jest ono zdrowsze pamiętajmy, aby nie używać gotowców – wtedy na pewno będzie zdrowsze.