Jak obrać mango

Mango to tropikalny owoc, pochodzący z Indii, gdzie jest uprawiany od tysięcy lat. Jest popularny w Polsce. Można je dostać praktycznie w każdym sklepie. Oprócz wspaniałego smaku i zapachu niesie za sobą również właściwości zdrowotne, między innymi zapobiega rakowi dzięki zawartości przeciwutleniaczy, wspomaga odporność, oraz utrzymuje poziom cukru i cholesterolu w normie. Aby cieszyć się idealnym smakiem mango najpierw trzeba wybrać to odpowiednio dojrzałe. Po pierwsze oceniamy wizualnie, dojrzały owoc powinien mieć barwy zieleni, żółci i czerwieni. Skórka powinna być jędrna a po dotknięciu lekko się zapadać. Przy szypułce owocu powinien być wyczuwalny aromat. Jednak wielu z was zadaje pytanie — jak obrać mango?

Jak obrać mango?

Jest kilka sposobów. Pierwszy sposób, chyba najprostszy to, umyj mango i obierz je zwykłą obieraczką do warzyw, później przekrój owoc na pół wzdłuż dłuższej osi. Następnie pokrój na plasterki lub kostki i ciesz się smakiem. Jest to dość prosty sposób, choć, na początku może wydawać się skomplikowany.

Drugi sposób opiera się głównie na użyciu noża. Przekrój mango na dwie połówki zostawiając na środku jedno centymetrowy pas, ponieważ jest tam pestka. Weź połówkę i natnij ją wzdłuż i w poprzek, po czym wywiń skórkę na zewnątrz, tak żeby utworzyło się wybrzuszenie. Teraz odetnij kostki, najlepiej blisko skórki, żeby zachować jak najwięcej miąższu. Nadeszła pora na kawałek z pestką. Odetnij paski wzdłuż pestki i również pokrój w kostkę.

Jak to zrobić przy pomocy szklanki?

Do kolejnego sposobu będziesz potrzebował szklankę. Przekrój mango na pół, podobnie jak wcześniej omijając pestkę, następnie znajdź odpowiednio szeroką szklankę. Przyłóż połówkę owocu do krawędzi, następnie ostrożnie zsuń je po krawędzi. Dzięki temu, w szybki i łatwy sposób uzyskasz miąższ. Na koniec musisz z jednej połówki usunąć pestkę. Jak to zrobić? Otóż możesz to zrobić łyżką, wydłubać pestkę lub wyciąć nożem.

Czwarty sposób będzie przydatny zwłaszcza dla dzieci. Należy przekroić mango na pół, omijając jeden centymetr na środku, gdyż tam znajduje się pestka. Następnie mamy dwie połówki, bierzemy łyżkę bądź łyżeczkę i z jej pomocą wydrążamy środek z połówek. Ten sposób sprawdzi się, szczególnie jeśli chcemy zjeść miąższ zaraz po wydłubaniu go z łupki. Jest to fajny pomysł na przekąskę dla dzieci, ponieważ mają frajdę z jedzenia i są zadowoleni, że sami mogli obrać mango.

Jak widać jest kilka sposobów na obranie mango, jedne bardziej a inne mniej pracochłonne. Wybierz swój.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here