Jak zrobić leczo?

Leczo to potrawa, która pochodzi z kuchni węgierskiej, łącząca w sobie paprykę, cebulę oraz pomidory, smażone na smalcu, doprawione papryką w proszku. W Polsce ale to jest bardzo popularne jednak u nas gotowany jest najczęściej z dodatkiem kiełbasy i pieczarek. Właśnie w takiej wersji stanowi pełny posiłek z dodatkiem pieczywa bądź ryżu. Dlaczego zrobiła międzynarodową karierę. Przepis na to danie jest dość łatwy natomiast potrawa ta jest idealna na letnie bądź też jesienne posiłki. Leczo z patisonem albo cukinią to wakacyjna wariacja na temat węgierskiego dania.

Jak zrobić leczo, aby było niepowtarzalne?

Jak zrobić leczo, aby było niepowtarzalne?Tajemnicą idealnego leczo nie jest ścisłe trzymanie się listy składników. Możemy tutaj eksperymentować i wplatać swoje ulubione składniki. Chodzi tutaj przede wszystkim o to aby rozpoczynać od gotowania składników twardszych a potem stopniowo dodawać te które potrzebują mniej czasu na gotowanie. Dzięki temu zabiegowi leczo nie będzie papką, a pełnym kolorów, chrupiącym daniem.

Jak zrobić leczo?

Składniki:

  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cukinia,
  • 200 g kiełbasy wiejskiej,
  • 800 g pieczarek,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziela angielskie,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Do szerokiego i wysokiego garnka należy włożyć smalec, pokrojoną w kostkę cebulę a także kiełbasę. Smażymy to około 7 minut. Dodajemy do tego rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty. Następnie kroimy pieczarki w plasterki o grubości około 1 cm i podsmażamy na odrobienie oleju. Dodajemy do kiełbasy.

Następnie pokrojone w kostkę papryki wrzucamy do usmażonych rzeczy i mieszamy co chwilę, smażąc jeszcze około 3 minut.
Potrawę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem a także słodką i ostrą papryką w proszku. Wszystko według własnego uznania.

Następnie dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy to wszystko przez około 15 minut pod uchyloną pokrywką w międzyczasie kilka razy mieszamy. Kroimy cukinię w dość dużą kostkę i dodajemy do garnka. Gotujemy do czasu aż cukinia będzie miękka. Najlepiej podawać z pieczywem bądź ryżem. Dla osób, które nie lubią mięsa można przygotować leczo w wersji bez kiełbasy. Natomiast samą kiełbasę możemy zastąpić na przykład patisonem bądź kabaczkiem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here