Leczo to potrawa, która pochodzi z kuchni węgierskiej, łącząca w sobie paprykę, cebulę oraz pomidory, smażone na smalcu, doprawione papryką w proszku. W Polsce ale to jest bardzo popularne jednak u nas gotowany jest najczęściej z dodatkiem kiełbasy i pieczarek. Właśnie w takiej wersji stanowi pełny posiłek z dodatkiem pieczywa bądź ryżu. Dlaczego zrobiła międzynarodową karierę. Przepis na to danie jest dość łatwy natomiast potrawa ta jest idealna na letnie bądź też jesienne posiłki. Leczo z patisonem albo cukinią to wakacyjna wariacja na temat węgierskiego dania.
Jak zrobić leczo, aby było niepowtarzalne?
Tajemnicą idealnego leczo nie jest ścisłe trzymanie się listy składników. Możemy tutaj eksperymentować i wplatać swoje ulubione składniki. Chodzi tutaj przede wszystkim o to aby rozpoczynać od gotowania składników twardszych a potem stopniowo dodawać te które potrzebują mniej czasu na gotowanie. Dzięki temu zabiegowi leczo nie będzie papką, a pełnym kolorów, chrupiącym daniem.
Jak zrobić leczo?
Składniki:
- 2 łyżki smalcu,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 cukinia,
- 200 g kiełbasy wiejskiej,
- 800 g pieczarek,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 2 puszki krojonych pomidorów,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- sól,
- pieprz
Przygotowanie:
Do szerokiego i wysokiego garnka należy włożyć smalec, pokrojoną w kostkę cebulę a także kiełbasę. Smażymy to około 7 minut. Dodajemy do tego rozgnieciony czosnek i smażymy jeszcze 3 minuty. Następnie kroimy pieczarki w plasterki o grubości około 1 cm i podsmażamy na odrobienie oleju. Dodajemy do kiełbasy.
Następnie pokrojone w kostkę papryki wrzucamy do usmażonych rzeczy i mieszamy co chwilę, smażąc jeszcze około 3 minut.
Potrawę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem a także słodką i ostrą papryką w proszku. Wszystko według własnego uznania.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy to wszystko przez około 15 minut pod uchyloną pokrywką w międzyczasie kilka razy mieszamy. Kroimy cukinię w dość dużą kostkę i dodajemy do garnka. Gotujemy do czasu aż cukinia będzie miękka. Najlepiej podawać z pieczywem bądź ryżem. Dla osób, które nie lubią mięsa można przygotować leczo w wersji bez kiełbasy. Natomiast samą kiełbasę możemy zastąpić na przykład patisonem bądź kabaczkiem.