Mąka kukurydziana

Produkt ten cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem i ma wiele cennych właściwości. Czas przyjrzeć mu się bliżej i sprawdzić, kto powinien po niego sięgnąć. W tym poradniku znajdziesz najważniejsze informacje na temat mąki kukurydzianej.

Skład mąki kukurydzianej

Produkt ten stanowi bogate źródło minerałów i prozdrowotnych składników odżywczych. Wytwarzany jest ze zmielonych ziaren kukurydzy, a charakterystyczną cechę stanowi żółtawy kolor. Na 100 gramów produktu przypada 339 kalorii.

W składzie kryje się błonnik pokarmowy, żelazo, potas, fosfor, cynk, selen, magnez, mangan czy witaminy z grupy B. Jednak bardzo istotne jest to, czego mąka kukurydziana https://mojemusli.pl/blog/maka-kukurydziana-zastosowania-wartosci-odzywcze-i-kalorie-kcal/ nie zawiera. Otóż jest to produkt bezglutenowy, co oznacza, że znajdzie zastosowanie wśród osób z nietolerancją glutenu czy celiakią.

Dzięki temu każdy będzie mógł przyrządzić wiele przepysznych potraw. Wystarczy nieco kreatywności i racjonalny dobór produktów spożywczych, aby skomponować menu idealnie dopasowane do osobistych preferencji żywieniowych.

Mąka kukurydziana – wpływ na zdrowie

Produkt ten ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych. Bogactwo błonnika pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i poprawia perystaltykę jelit. Jednocześnie obniża poziom złego cholesterolu, a także chroni organizm przed schorzeniami ze strony układu krążenia. W dodatku obniża stężenie glukozy we krwi.

Kolejnym atutem jest zawartość zeaksantyny, która ma działanie antyoksydacyjne i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, płuc, piersi i prostaty. Związek ten wpływa również na wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy.

Warto zaznaczyć, że mąka kukurydziana stanowi bardzo dobry zamiennik mąki pszennej czy żytniej. Osoby z celiakią oraz nietolerancją glukozy bardzo chętnie produkt ten wykorzystują w codziennej diecie. Odpowiednie menu pozwala im nie tylko panować nad swoimi schorzeniami, ale również ustrzec się przed innymi kłopotami ze zdrowiem. Za wyborem mąki kukurydzianej przemawia więc wiele atutów.

Mąka kukurydziana – zastosowanie

Produkt ceniony jest nie tylko ze względu na prozdrowotne właściwości. Za jego pomocą możesz przyrządzić wiele znakomitych dań. Mowa tu zarówno o kulinarnych klasykach, jak i zdrowszych wersjach fastfoodów, deserów, a także potraw z różnych stron świata. Jeżeli więc cenisz zdrowe odżywianie, a jednocześnie chcesz cieszyć się pysznym smakiem, zdecydowanie warto sięgnąć po mąkę kukurydzianą

Teraz z łatwością przyrządzisz znakomite tortille, kluski, chleby, płatki czy pizze. Ponadto możesz znaleźć przepisy na doskonałe desery. To np. naleśniki, ciasta czy racuchy. Warto dodać, że mąka kukurydziana świetnie sprawdzi się przy zagęszczaniu sosów i zup.

To oczywiście tylko niektóre spośród wielu jej zastosowań. Zauważ, że dziś świadomość zdrowego żywienia wzrasta. Natomiast w sieci nie brakuje przepisów na przepyszne potrawy dla osób, które nie tolerują glutenu. Wykorzystaj mąkę kukurydzianą w swojej kuchni i przekonaj się, jak wiele potraw możesz przyrządzić!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here