Czy dieta wegańska jest zdrowa?

Dieta wegańska jest dietą bezmięsną, która – w przeciwieństwie do diety wegetariańskiej – nie zawiera nawet jaj i mleka. Przeciwnicy stosowania takiej diety twierdzą, że długoterminowe unikanie produktów żywieniowych prowadzi do niedoboru białka i witaminy B12. Z drugiej strony, duża grupa zwolenników diety wegańskiej utrzymuje, że białko zwierzęce może zostać w pełni zastąpione produktami pochodzenia zwierzęcego i dostarczyć wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Co trzeba wiedzieć o diecie wegańskiej? Jakie są największe zalety stosowania diety wegańskiej?

Dieta wegańska – zdrowa, czy nie?

Dieta wegańska – to sposób jedzenia, w którym wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego są wyłączone z diety. Poza tym dieta polega na niskokalorycznym jedzeniu, redukcji tłuszczu i cukru. W ostatnim czasie diety bez mięsa i bez produktów pochodzenia zwierzęcego stają się w ostatnim czasie coraz popularniejsze. Wiele osób jest jednak zaniepokojonych stosowaniem takich diet z powodu ryzyka wystąpienia niedoborów żywieniowych. Wady i zalety diet warzywno-owocowych są różne, podobnie jak tych, które zawierają mięso, dlatego bardzo ciężko wyróżnić jedną, najlepszą dietę. Większość badan pokazuje jednak, że dieta wegetariańska i dieta wegańska są zdrowe, oczywiście pod warunkiem, że są prawidłowo zbilansowane. W odpowiednim zbilansowaniu diety może nam pomóc catering dietetyczny Częstochowa. Potwierdzono również, że dieta wegańska nie tylko umożliwia dostarczenie potrzebnych składników odżywczych, ale również wpływa na organizm w inny sposób. Ze stosowania diety wegańskiej wynikają następujące korzyści: niższy poziom cholesterolu LDL, co zmniejsza ryzyko miażdżycy, niższe ryzyko śmierci wywołanej chorobą niedokrwienną serca, niższe ciśnienie krwi, mniejsze ryzyko cukrzycy typu B, mniejszy wskaźnik zapadalności na nadciśnienie tętnicze, zmniejszone ryzyko chorób przewlekłych, ograniczenie otyłości – niższy wskaźnik BMI.

Dlaczego dieta wegańska jest zdrowa?

Powyższe korzyści wynikają przede wszystkim z wyborów żywieniowych, których wymaga od nas dieta wegańska. Przede wszystkim wiążą się one ze zmniejszonym spożyciem tłuszczów nasyconych i cholesterolu w połączeniu ze zwiększonym spożyciem warzyw i owoców, bogatych w witaminy i związki bioaktywne. Weganie i wegetarianie zazwyczaj stosują diety, w których znajduje się mało konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Co ważne, dieta wegańska wcale nie musi być „mdła” i nudna. Z jednej strony coraz więcej producentów oferuje swoje produkty w opcji „wege”, a z drugiej strony możemy skorzystać z rozwiązania, jakim jest dieta pudełkowa. Popularne przepisy, które są często podstawą diety wegańskiej, składają się z żywności ekologicznej i produktów BIO.

Co można jeść na diecie wegańskiej?

Jak już określaliśmy, dieta pudełkowa przewiduje wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego. Możemy więc przygotowywać swoje posiłki z następujących produktów: produkty zbożowe (proso, ryż, pszenica, owies), warzywa, owoce, rośliny strączkowe, grzyby, orzechy, siemię lniane, sezam, słonecznik i pestki dyni oraz wiele innych, mniej powszechnych produktów jak np. wegańskie odpowiedniki „niewegańskich” produktów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here