Umiejętność jedzenia sushi pałeczkami może przydać się szczególnie wtedy, kiedy jesteśmy w restauracji ze znajomymi lub jemy służbowy obiad. Na początku warto zdać sobie sprawę, że istnieją różne kształty pałeczek do sushi. Pałeczki z Wietnamu są bardziej zaokrąglone, te z Chin mają nieco kwadratowy kształt. Pomimo tego, że tak naprawdę każdy kraj azjatycki przyjął własną formę pałeczek, sposób jedzenia jest taki sam.
Jak jeść pałeczkami?
Przed zastosowaniem, na początku należy wyjąć pałeczki z opakowania. Zwykle jest ono wykonane z papieru, a pałeczki trzeba rozdzielić. Dobrze będzie je potrzeć o siebie, aby upewnić się, że nie posiadają żadnych niebezpiecznych drzazg. Przygotowując się do konsumpcji, jedną pałeczkę wkładamy między palec wskazujący a kciuk i opieramy na kolejnym, serdecznym palcu. Następnie, drugą pałeczkę przytrzymujemy również wskazującym palcem i kciukiem. Najlepiej trzymać oba sztućce nie za same końce, ale mniej więcej w połowie. Kawałki sushi nabiera się dwoma pałeczkami na raz. Lepiej uważać, aby nie nabić przekąski na patyczek, co może być postrzegane jako gafa.
W miejscu serwowania sushi obowiązują pewne, przydatne podczas jedzenia w towarzystwie zasady
Dzięki nim jedzenie może stać się prawdziwie eleganckim wydarzeniem. Jedna z zasad mówi o tym, że nie powinno się oblizywać pałeczek po konsumpcji. Pałeczki do sushi lepiej chwytać za środkową część, dzięki czemu jedzenie będzie bardziej praktyczne. W żadnym przypadku nie należy jeść imbiru. Znajduje się on na talerzu po to, aby żując go pomiędzy kolejnymi rodzajami sushi, oczyścić swoje kubki smakowe. Smacznymi, nadającymi sushi charakteru dodatkami są sos sojowy i wasabi. Nie należy jednak mieszać obu dodatków, ponieważ główną funkcją wasabi jest podkreślenie smaku ryby. Z kolei w sosie sojowym nie należy maczać całego kawałka sushi, jedynie niewielką część. Kiedy posiłek dobiegnie końca, pałeczki należy odłożyć na talerz, w sposób równoległy do naczynia.
Kuchnia azjatycka należy do jednych z najbardziej zdrowych na świecie
Dlatego warto poznać zasady jedzenia sushi, aby móc w pełni cieszyć się jej zaletami. Dzięki niskiej ilości kalorii jest polecana wszystkim tym, którzy dbają o smukłą, zgrabną sylwetkę. Z kolei bogactwo witamin sprawia, że sushi jest zalecane każdemu, dla kogo oprócz wyglądu istotne jest jego zdrowie. Wyjątkowy smak kuchni japońskiej nieprzerwanie podbija serca wielu miłośników kuchennych przysmaków. Dzięki popularności sushi w naszym kraju, nie trzeba jechać do Azji, by w pełni móc cieszyć się jego walorami smakowymi.